Anticonceptie

Sinds 2014 zijn verloskundigen bevoegd om orale anticonceptie en spiralen voor te schrijven en te plaatsen. Een logisch vervolg op de voorlichting die wij in het kraambed geven over anticonceptie. Wij vinden het een positieve ontwikkeling voor bevallen vrouwen dat zij hiervoor bij ons terecht kunnen. Nienke en Sophie hebben daarom aanvullende scholing gevolgd en een anticonceptiespreekuur opgezet. Naast hun bevoegdheid hebben ze hierdoor ook de bekwaamheid om kwalitatief goede anticonceptiezorg te bieden.

3

Het koperspiraal

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden.

Een koperspiraal werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraal maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Het T-safe koperspiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Het T-Safe spiraal kan je bij ons kopen. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een door ons geschreven recept het T-Safe spiraal af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraal kost €78,04.

Het hormoonspiraal

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Het Mirena spiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 6 jaar. Sinds 2017 is “het kleine zusje” van dit spiraal, Kyleena genaamd, op de internationale markt gekomen, wat een nog lagere dosering afgeeft en kleiner formaat heeft. Kyleena heeft dus in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie ‘slechts’ invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een Kyleena spiraal mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptie-middelen. Ook is dit spiraaltje uitermate geschikt voor meisjes en vrouwen die (nog) nooit zijn bevallen. Zowel de Mirena als de Kyleena werken vijf jaar als voorbehoedmiddel. Uiteraard kan je een hormoonspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Het hormoonspiraal dien je met een door ons geschreven recept af te halen bij de apotheek. Dit spiraal kost ongeveer €150,-.

Wil je een spiraaltje laten plaatsen?

Meestal moet het spiraaltje zelf betaald worden, het inbrengen wordt gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Je kunt ons altijd bellen om je te laten informeren en indien gewenst een afspraak te maken.

Orale anticonceptie, ‘de pil’

Na de geboorte van een kind heb je de mogelijkheid voor het slikken van de ‘de pil’ als anticonceptiemiddel. Als je borstvoeding geeft adviseren we een pil zonder oestrogeen te nemen, de ‘minipil’ ofwel Cerazette.

Bij deze pil heb je geen stopweek, je slikt dus elke dag een pil. Voor een goede werking is het advies om deze pil elke dag op een vast tijdstip in te nemen. Doordat de pil geen stopweek kent, heb je geen invloed op het moment van menstruatie. Een pil zonder oestrogeen kan wel je menstruatie veranderen, doen afnemen of je menstruatie kan zelfs helemaal wegblijven. De pil kan geslikt worden vanaf 6 weken na de bevalling.

Geef je geen borstvoeding dan kan je bespreken met arts of verloskundige welke pil het beste bij jou past. De pil kan geslikt worden vanaf 2 à 3 weken na de bevalling.

Natuurlijke methode

LAM, lactatie Amenorroe Methode, betrouwbaarheid tussen de 0-10%, 0-10% wordt binnen een jaar zwanger bij het juiste gebruik van de methode. Bij deze geeft de moeder nog volledig borstvoeding. Door het geven van borstvoeding is er nog een andere hormoonbalans. Voorwaarden van deze methode zijn: maximaal 6 uur tussen 2 voedingen, niet kolven en de baby mag niet ouder zijn dan 6 maanden.