Wanneer heb je contact
met Bolwerk?

3

Vanaf de 37e zwangerschapsweek mag je thuis – of op eigen verzoek in het ziekenhuis – bevallen.

Het is dan niet meer te vroeg. Bloed- en slijmverlies, vruchtwaterverlies en weeën – regelmatige samentrekkingen van je baarmoeder die pijnlijk zijn – zijn de signalen die erop wijzen dat de bevalling op gang is of op gang gaat komen. Niet in alle gevallen is er bij deze signalen direct aanleiding om te bellen. Weeën kunnen in het beginstadium weer verdwijnen; bij een beetje bloed en slijmverlies kan de bevalling ook nog wel een week op zich laten wachten.

Wanneer bel je ons?

Voor week 37

Als je voor de 37e week weeën hebt of bloed en slijm of vruchtwater verliest.

Na week 37

Bij helderrood bloedverlies dat niet slijmerig is en meer is dan een maandverband vol. Een beetje bloedverlies bruin of rood is normaal dat komt door het weker worden van de baarmoedermond.

  • Bij vruchtwaterverlies (vang wat op in een potje en bewaar dat).
  • Als het groen of donkerbruin is bellen zodra je dat merkt.
  • Als het hoofd van het kindje nog niet is ingedaald. We benoemen dit op het spreekuur.
  • Bij helder (wit/kleurloos of wat rossig) vruchtwater ’s nachts, bel dan in de ochtend. Breken de vliezen overdag dan kun je ons direct bellen.
  • Bij weeën.
  • Als je voor de eerste keer gaat bevallen, bel je ons als je gedurende een uur regelmatige weeën hebt die elke drie minuten terugkomen en een minuut aanhouden.
  • Als je al eerder bevallen bent, bel je ons als je zelf het idee hebt dat je weeën steeds sterker en regelmatiger worden en je iemand nodig hebt.
  • NB: Zijn je vliezen gebroken en heb je geen weeën, dan mag je niet in bad. Douchen is in dat geval geen probleem.

Tips bij het bevallen

Om goed en vlot te bevallen heb je goede weeën nodig en om die te krijgen moet je je veilig voelen en vertrouwen hebben in het proces. Dus bij onzekerheid bel je ons. Zeker als je voor de eerste keer gaat bevallen, kan de bevalling lang duren. De weeën zullen – na een periode van onzekerheid of dit het nu is – steeds vaker komen en pijnlijker worden. Als er regelmaat in komt, om de 4-5 minuten en als de wee zelf ongeveer 60 seconden aanhoudt zal de ontsluiting waarschijnlijk beginnen.

Dit ontsluitingsproces zal – na elkaar steeds sneller opvolgende en steeds pijnlijker weeën – eindigen in een periode vrijwel zonder pauzes, waarna de persdrang zal beginnen. In deze laatste periode zal je ons zeker nodig hebben en dus bellen. Maar bel ons ook als het anders gaat dan je verwacht, bijvoorbeeld als er geen vooruitgang zit in de weeën maar je er wel moe van wordt. Vooral de intensiteit van een wee zegt iets over de duur van de ontsluiting; hoe pijnlijker des te sneller het kan gaan. Wanneer de weeën nog niet echt pijnlijk zijn en nog niet regelmatig komen, probeer dan door te gaan met de dingen die je wilde doen. Dus wanneer je nog zou kunnen slapen ’s nachts, doe dat dan.

    1. Zoek een rustige omgeving.
    2. Zorg voor een rustige ademhaling (door de neus in-, door de mond langzaam uit) en adem richting je buik.
    3. Zorg ervoor dat het lekker warm is en eventueel voor sokken en een kruik.
    4. Neem een warme douche of bad – dit laatste alleen wanneer de vliezen niet gebroken zijn, anders overleg je even met ons.
    5. Angst voor pijn en vechten tegen weeën werken remmend.
    6. Probeer de pijn te zien als iets functioneels: de weeën zijn nodig om de baarmoedermond te openen, zodat je kind eruit kan!
    7. Heb vertrouwen in eigen kunnen!

    Rondom samenwerkingsverband

    ‘Rondom’ is het samenwerkingsverband van het Spaarne Gasthuis en de verloskundigenpraktijken in Haarlem. Op de website rondomzwanger.nl is o.a. een 360 graden rondleiding op de verloskamers te vinden en nog heel veel andere informatie omtrent de bevalling.