Borstvoeding

De beste voeding voor je kind

 
Direct na de geboorte van de moederkoek (placenta) bereidt je lichaam zich al voor op de volgende stap: het geven van voeding aan je baby. De natuur heeft het zo geregeld dat de melk van de moeder altijd de beste voeding is voor haar kind. Moedermelk is perfect afgesteld op de behoeftes, de groei en het afweersysteem van jouw baby.

3

Borstvoedingsadvies

World Health Organisation adviseert om in ieder geval zes maanden volledige borstvoeding aan je baby te geven. Het is aan jullie de keuze of jullie de baby borstvoeding willen geven of niet en vooral hoelang je dat wilt doen. Het lukt alleen als je zelf achter jullie keuze staat.

Je kan jezelf voorbereiden op het geven van borstvoeding door het lezen van informatie en/of het volgen van een informatieavond. Hulp en ondersteuning kan je verwachten van ons en de kraamzorg direct na de geboorte van jullie kind en in het kraambed. Extra aandacht kan soms nodig zijn in het kraambed als de borstvoeding erg moeizaam verloopt. Wij adviseren dan lactatiekundige hulp. Tijdens de controles op de praktijk bespreken wij de wensen met jullie over de gewenste voeding voor jullie kind. Er is ruimte voor jullie vragen rondom het voeden zodat wij jullie daar optimaal in kunnen ondersteunen.

Wij zullen er geen geheim van maken dat wij voor het geven van borstvoeding zijn. Maar welke keuze jullie ook maken, wij bieden jullie ondersteuning bij het geven van voeding aan jullie kind.

Wil je meer weten over borstvoeding?

Soms verloopt de borstvoedingsperiode niet zonder obstakels en is het nodig om extra hulp in te schakelen bij de ondersteuning van borstvoeding. Extra hulp is dan een lactatiekundige, een expert op het gebied van borstvoeding. In onze praktijk is Joyce hiervoor de aangewezen persoon. Op dagen dat zij niet werkt zijn er ook andere lactatiekundigen in Haarlem die je graag helpen, de verloskundigen kunnen je hiervoor doorverwijzen. Lactatiekundige hulp wordt vaak ook vergoed vanuit de verzekering. Echter is het goed om de eventuele vergoeding eerst even te controleren bij je verzekering.

Het Mamacafé in Haarlem

Ook is er in Haarlem het “Mamacafé” waar lactatiekundige aanwezig zijn voor korte vragen over borstvoeding maar ook lekkere koffie kan drinken samen met andere moeders en je kindje(s).