Soorten medische echo’s

De meeste echo’s zijn uitwendig, op je blote buik. Je krijgt dan wat gel op je buik zodat de echoscopiste goede beelden kan maken. Vroege echo’s doen we soms inwendig, via de vagina. Dan komen we dichterbij de baarmoeder en kunnen we betere beelden maken. Beide soorten echo’s doen geen pijn en zijn veilig. De controle van een spiraaltje is altijd inwendig.

3

Hoe werkt het?

Bij een echo sturen we geluidsgolven door je buik. Je organen en de baby weerkaatsen deze golven en de computer zet dat om in 2D of 3D beelden. De geluidsgolven zijn hoogfrequent, je kunt ze dus niet horen. Een echo is veilig voor je kindje. Er wordt geen straling gebruikt en de baby heeft geen last van het echo-apparaat.

Als je zwanger bent krijg je een aantal echo’s op medische indicatie. Standaard zijn dit de termijnecho tussen 10 en 11 weken, de 13-wekenecho en de 20-wekenecho. Deze laatste twee vallen net als de NIPT onder de prenatale screeningstesten, lees hierover meer op www.pns.nl.
Naast deze echo’s zijn er nog andere medische echo’s op indicatie van je verloskundige. Dit noemen we de zogenaamde ‘specifieke diagnose echo’s’. Hieronder leggen we meer uit over alle soorten medische echo’s. Wil je een extra echo zonder medische indicatie? Kijk dan even bij onze pretecho’s.

Soorten medische echo’s

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho is een vroege echo tussen de 7 en 10 weken. We kijken:

 • Of er een kloppend hartje te zien is,
 • Of het vruchtje zich in of buiten de baarmoeder bevindt,
 • Of er afwijkingen aan je baarmoeder zijn,
 • Of je een eenling of meerling verwacht.

Deze echo is op medische indicatie bij o.a. bloedverlies, eerdere miskramen of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen of een zeer onregelmatige cyclus. Een vitaliteitsecho is meestal inwendig zodat we alles goed kunnen bekijken. Wil je graag een vroege echo en heb je geen medische indicatie? Dat kan, maak dan een afspraak voor een vitaliteitsecho op eigen verzoek. Je betaalt deze echo zelf.

Termijnecho

De termijnecho is tussen de 10e en 11e week van je zwangerschap. Vaak is dit de eerste echo die je krijgt. We kijken:

 • Of er een kloppend hartje te zien is,
 • Hoe lang je zwanger bent en wat je precieze uitgerekende datum is,
 • Of het vruchtje zich in of buiten de baarmoeder bevindt,
 • Of er afwijkingen aan je baarmoeder zijn,
 • Of je een eenling of meerling verwacht.

De echoscopiste meet je kindje van kruin tot stuit op om de zwangerschapsduur te bepalen. In de eerste weken groeien alle baby’s in hetzelfde tempo en is de groei dus een goede indicatie van hoe lang je zwanger bent.

13-wekenecho

De 13 wekenecho wordt ook wel ‘Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek’ (ETSEO) genoemd. Bij dit onderzoek kijkt de echoscopiste in een vroeg stadium van de zwangerschap of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kindje. Dit onderzoek vindt plaats tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap.

De 13 weken echo wordt aangeboden in het kader van de landelijke wetenschappelijke IMITAS-studie. Er wordt tijdens deze echo geen uitspraak gedaan over het geslacht.

Iedere zwangere kan deze echo laten uitvoeren binnen de vastgestelde periode, maar het is niet verplicht. Deze echo is voor jou als zwangere gratis.

20-wekenecho

De 20-wekenecho noemen we ook wel het ‘Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek’ (TTSEO). Bij deze echo kijken we naar mogelijke afwijkingen bij je kindje of zwangerschap zoals:

Een open rug, hartafwijkingen, een open gehemelte, een open buikwand, afwijkingen aan de organen, afwijkingen aan het skelet, de ligging van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. De echoscopiste vertelt je ter plekke wat ze ziet. In de meeste gevallen vinden we geen afwijkingen, in 3-4% van de gevallen wel. Door de afwijkingen tijdig op te sporen is er voldoende tijd voor vervolgonderzoek en overleg met je verloskundige of gynaecoloog. Bij deze echo kunnen we vaak ook het geslacht van je kindje bekijken. Wil je dit juist niet weten? Geef dit vooraf aan bij de echoscopiste.

Groeiecho

De groeiecho kunnen we vanaf de 30ste week uitvoeren. Wanneer precies bepaalt je verloskundige. We kijken dan naar:

 • Hoofdomtrek,
 • Buikomtrek,
 • Lengte van het bovenbeenbotje,
 • Hoeveelheid vruchtwater,
 • Formaat en doorbloeding van de placenta.

We vergelijken de metingen met de gemiddelde groei van baby’s bij dezelfde zwangerschapsduur. We weten dan of jouw kindje afwijkt van dat gemiddelde. Deze echo kan eenmalig zijn, maar ook worden herhaald op verzoek van je verloskundige.

Echo bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap is niet leuk en kan veel stress opleveren. Meestal is er gelukkig niks aan de hand. Bij deze echo kijken we naar:

 • De groei van je kindje,
 • Aanwezigheid van bloedstolsels in de baarmoeder,
 • De baarmoederhals en -mond,
 • De ligging van de placenta.

Deze echo doen we vaak inwendig zodat we je baarmoeder goed kunnen controleren. Goed om te weten: zo’n 30% van de vrouwen heeft bloedverlies in de (vroege) zwangerschap. Het komt dus best vaak voor en de oorzaak is vaak onschuldig.

Placentalokalisatie

Als we tijdens de 20-wekenecho zien dat je placenta te laag ligt doen we rond 32 weken deze echo. We kijken dan naar:

 • De ligging van de placenta,
 • De hoeveelheid vruchtwater,
 • De groei van je kindje.

Een te lage placenta ligt (deels) over of te dicht bij de baarmoedermond. Dit kan problemen opleveren bij een vaginale bevalling. Met een uitwendige en inwendige echo bekijken we de exacte ligging. Als bij 20 weken een laagliggende placenta is ontdekt hoef je nog niet bezorgd te zijn: vaak beweegt de placenta in de weken daarna voldoende omhoog door de groei van je baarmoeder.

Liggingsecho

De liggingsecho vindt plaats rond de 36ste week van je zwangerschap. We kijken naar:

 • De ligging van je kindje (stuitligging of niet),
 • De hoeveelheid vruchtwater,
 • De groei van je kindje.

Deze echo voeren we uit om te controleren hoe je kindje ligt. Als de verloskundige twijfelt over een stuitligging is het belangrijk dit zeker te weten, zodat er goede plannen gemaakt kunnen worden voor je bevalling.

Wil je een pretecho laten maken?

Stuitligging

Een foetus verandert vaak van ligging, maar vanaf de achtste maand liggen de meeste kinderen met het hoofd naar beneden. Drie tot vier procent ligt met de billen naar beneden. Ligt je kindje in stuitligging, dan is de kans op complicaties tijdens en na de bevalling iets groter. Je kunt de natuur een handje helpen via een uitwendige versie.

Een versiekundige probeert, met de handen aan de buitenkant van je buik, je kind te draaien naar hoofdligging. Vooraf maken we een echo om te bepalen of een versie zinvol en mogelijk is. Dat is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van kindje en placenta. Het slagingspercentage ligt rond de 45%. Kijk voor meer informatie ook op stuitinwest.nl.

Echo laten maken bij Bolwerk?

Wil je een echo laten maken op het Staten Bolwerk in Haarlem?
Onze ervaren echoscopisten plannen graag een afspraak met je in!