Miskraam

Nadat de zwangerschapstest positief is heeft ongeveer 25% van de zwangeren te maken met bloedverlies. In de helft van deze gevallen is sprake van een miskraam. Bloedverlies kan ook andere oorzaken hebben zoals een snel bloedende baarmoedermond, een ontsteking of een poliep.

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap in de eerste vier maanden. Vaginaal bloedverlies is meestal een van de eerste verschijnselen, of er is bij de termijnecho geen intakte zwangerschap te zien.Vanaf zeven weken zwangerschap, bij een intakte zwangerschap, kan hartactie waargenomen worden. De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis, waardoor de ontwikkeling niet verder gaat en de vruchtzak met of zonder embryo stopt met groeien.

Je kunt zelf niets doen om te voorkomen dat er een miskraam optreed.

Wanneer er een miskraam is vastgesteld zijn er drie manieren waarop een miskraam kan plaatsvinden:
– afwachten tot de miskraam spontaan optreedt
– toedienen van medicatie (misoprostol) waarna de miskraam vaak (sneller) op gang komt.
– curettage, een ingreep waarbij de gynaecoloog het zwangerschapsweefsel via de vagina en de baarmoederhals verwijdert uit de baarmoeder. Dit gebeurt op de operatiekamer met een roesje. Dit is een dagbehandeling. Zie Rondom digitale folder ” een miskraam of  bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap”

Herstel
Een miskraam is een emotionele en verdrietige gebeurtenis. Je bent in verwachting en die verwachting is ineens verdwenen. Emoties zoals verdriet, schuldgevoel, ongeloof en boosheid zijn veel voorkomend. Neem de tijd om deze gebeurtenis een plek te geven.

Tijdens deze periode hebben we regelmatig telefonisch contact en zijn wij dag en nacht bereikbaar voor vragen of problemen.

Na de miskraam
Een keer een miskraam betekent meestal geen verhoogde kans bij een volgende zwangerschap op een nieuwe miskraam. Je mag weer gemeenschap hebben nadat het bloedverlies gestopt is. Het opnieuw zwanger worden wordt door een miskraam niet bemoeilijkt en medisch is het ook niet nodig te wachten met opnieuw zwanger worden.

Voor elke vrouw die zwanger wil worden is het belangrijk zo gezond mogelijk te leven en foliumzuur te slikken.

Mocht je opnieuw zwanger zijn  dan kunnen we een afspraak maken voor een echo onderzoek rond de achtste week van de zwangerschap. Dit is een vaginale echo om te kijken of het een vitale zwangerschap is. De volgende echo, de termijnbepaling is altijd rond de 10e week van de zwangerschap.