Zwangerschap & Voeding

De zwangerschapsperiode is een tijd waarin je, met name bij je eerste kindje, heel veel vragen krijgt. Over gezonde voeding bijvoorbeeld, over wat wel mag en wat niet en over veranderingen in je eigen lijf. Niet alleen jij als (toekomstige) moeder, maar ook vaders hebben vragen en onzekerheden. Wij zijn er voor jullie allebei.

3

Voeding tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent is het nog belangrijker om vers, gezond en gevarieerd te eten dan anders. Het helpt je bovendien om niet te veel kilo’s aan te komen tijdens de zwangerschap. Met de gratis app ZwangerHap, ontwikkeld door het Voedingscentrum, kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen. Het slikken van Foliumzuur bevordert de onwikkeling van het kind, het landelijke advies is 400mcg per dag. Het wordt aangeraden om al te starten vóórdat je zwanger bent (en anders zo snel mogelijk) en tot 12 weken zwangerschap.

Wat drink je tijdens je zwangerschap

Drink elke dag minimaal 1,5 tot 2 liter, maar drink niet meer dan 2 kopjes koffie of cola met cafeïne per dag. Alcohol drinken tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van je kind.

Graanproducten tijdens de zwangerschap

Graanproducten zijn belangrijk om koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer binnen te krijgen. Denk aan brood, ontbijtgranen, aardappels, peulvruchten, rijst, pasta en couscous.

Groenten en fruit tijdens de zwangerschap

Dagelijks heb je minimaal 2 ons groenten en 2 stuks fruit nodig om vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium binnen te krijgen. Ze helpen je bloeddruk te verbeteren.

Ze bevatten relatief weinig calorieën, helpen je op gewicht te blijven en zorgen voor een goede stoelgang. Varieer zoveel mogelijk tussen de verschillende soorten groenten en fruit.

Was rauwe groenten en fruit goed. In ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken.

Melkproducten en vlees of vleesvervangers, vis of ei als je zwanger bent

Deze producten heb je nodig voor eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines.

Eiwitten zijn nodig als bouwstof(groei) en voor de aanmaak van weefsel in jou en je baby.

Eet geen zachte kazen gemaakt van rauwe melk (‘au lait cru’). In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor de baby. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken.

Eet geen rauw of rosé gebakken vlees, zoals filet Américain of rosbief. Eet ook liever geen lever, maar hooguit eenmaal per dag een product waar lever in is verwerkt. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A heeft schadelijke gevolgen voor de baby.

Vet (onverzadigd) en olie

Vet en olie leveren onmisbare voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je lichaam zelf niet aan kan maken. Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam. Onverzadigd vet verkleint de kans op hart- en vaatziekten en is goed voor je cholesterol. Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam. Eet geen vette snacks en vermijd toetjes met veel suiker.

Let op! Eten voor 2 is niet nodig.

Afvallen of lijnen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afvalstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de vrucht terecht komen.

Vasten/Ramadan tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent en je wilt vasten, bespreek dit dan met je verloskundige. Wanneer je zwanger bent is vasten vaak niet verstandig.

Vegetarisch of veganistisch eten tijdens de zwangerschap
Eet je geen vlees of vis? Let er dan op dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.